JCA són les sigles de JORDI CORTADA ARGILÈS. El nostre avi, el gran acomodador de Lleida, que ens va deixar en herència el cuquet del cinema.
L’empresa familiar, que fundà la seva mare l’any 1923, va començar la seva trajectòria amb la construcció de la Sala Victòria, una sala d’espectacles i cinema mut ubicada al carrer Cavallers de Lleida.
Al llarg d’aquests gairebé 100 anys d’història conjunta vinculats a la ciutat de Lleida, l’evolució de la nostra empresa ha anat molt lligada als canvis que ha sofert la societat, tant de costums i hàbits de consum com en gustos i preferències culturals.
Vàrem començar quan el cinema era mut i a les sales hi havia petites orquestres que amenitzaven musicalment el final de les sessions i actualment projectem cinema d’última tecnologia d’imatge i so amb la complicitat de Sony Digital Cinema en un múltiplex de més de 3.250 butaques.
En aquest espai de temps, l’experiència de transportar a l’espectador a un món paral·lel és l’únic que no ha canviat. Aquesta és l'essència de la nostra feina: ser capaços de proporcionar a l’espectador la possibilitat de gaudir d’un temps íntim d’oci. La resta, és a dir, el format de projecció, les sales, el so, les crispetes, les sales úniques, els multicinemes de centre, els grans complexos fora de les ciutats, el contingut alternatiu o els serveis, han estat canvis i evolucions marcats pels canvis socials.
Res del que avui fem hagués estat possible sense el lideratge inesgotable del nostre pare, en Miquel Cortada i Robert. Enginyer, informàtic, empresari, gran administrador i millor visionari. Amb ell, la companyia va fer el salt cap a la tecnologia i es va transferir a l'ADN de l’empresa la vocació de servei a l’espectador, la ciutat i el país.
Sempre diem que ens definim com una empresa jove, oberta, amb vocació de futur, un intens passat i una realitat present. Som una espècie en extinció en el sector de l’exhibició i també en l’empresarial.
A poc a poc, les empreses familiars d’exhibició de cada una de les ciutats i poblacions del país han estat adquirides per grans cadenes cinematogràfiques internacionals, amb estructures globals i amb serveis més estandarditzats. Ser petits, joves i locals és la nostra debilitat més gran però és alhora també la nostra major fortalesa.
Avui l’empresa la liderem la quarta generació de la família Cortada, encapçalada per un equip directiu de dones joves i valentes, que ens hem criat a les cabines de projecció, hem vist construir i tancar molts cinemes, hem participat en les idees i projectes de la nostra empresa gairebé des de que en tenim ús de raó, hem vist cometre errors i encerts i hem participat tan en el goig de la feina ben feta com en el dolor dels cops més durs.
Però el més important és que, juntament amb l’equip jove i valent que hem construït, mirem al futur amb la il·lusió de portar l’empresa un pas més enllà.
El que ens queda és l'essència del que vam ser, el que som i el que volem ser: el teu punt de referència quan vulguis passar una estona de tranquil·litat, desconnexió amb la família, amics o amb tu mateix i gaudir d’una tarda de cinema en la intimitat d’una sala. Perquè les sales són intimes encara que estiguin plenes de gent. L’únic que compta ets tu i la pel·lícula.
Característiques
4 RECINTES
26 SALES
365 dies/anys obert
8.000 +
BUTAQUES
CENTENARS DE KG DE CRISPETES FETES A L'ANY
L’àvia Carme Argilés i Vives funda la Sala Victòria un 22 de desembre de l’any 1923. La primera sala construïda exclusivament per a l’espectacle a Lleida. Durant els seus primers anys, en els quals el cinema era considerat gairebé com un complement, la programació integrava una pel·lícula més una festa de cloenda amb artistes de varietats. De la moltíssima gent que hi va actuar, en podem destacar grans figures com Carmen Flores, Conchita Piquer i Imperio Argentina.
A més de les pel·lícules més destacades de l’època del cinema mut, la sala acull les primeres pel·lícules amb efectes sonors efectuats amb petits instruments. Cal destacar-ne la gran importància que va tenir el títol de ‘Los cuatro jinetes del apocalipsis’ o la versió espanyola de ‘Ben-Hur’.
Amb l’arribada del cinema sonor, la sala s’afegeix a la tendència i molt aviat hi arriben grans èxits com ‘El desfile del amor’ de Maurice Chevalier i ‘El precio de un Beso’ amb José Mojica. Després de més de 60 anys al servei del públic lleidatà, la sala tanca definitivament les seves portes l’any 1986.
Es tracta del recinte amb més història, que pertany al grup des de 1986. El Teatre Principal de Lleida s’inaugura el 29 de desembre de 1951. L’edifici, obra de l’arquitecte M. Casas Lamolla, està inspirat en elements clàssics. El seu interior desenvolupa aquella voluntat de magnificència dels famosos teatres europeus del segle XIX, bressols de cultura i espectacle.
Ja des dels seus inicis, el Teatre Principal combina dues facetes: el teatre i el cinema. Teatre amb la programació de nombrosos espectacles de tot tipus (òperes, ballets, monòlegs, obres de teatre, concerts, etc.) i cinema amb una programació diària amb títols de cartellera i continguts alternatius.
El 1975 el cinema Catalunya s’incorpora al grup de JCA CINEMES. La sala, que portava més de 30 anys en funcionament, entra al circuit amb l’objectiu d'ampliar varietat en la programació de cinema de la ciutat de Lleida.
Les característiques arquitectòniques especials de la sala la feien ben singular. Com anècdota destaquem que el pati de butaques comptava amb diverses columnes al bell mig. Durant els anys que va estar al servei de la ciutat, la sala va acollir infinites pel·lícules i espectacles d’una gran varietat de gèneres. Finalment va tancar les seves portes a principis dels anys 90.
Lleida creix i el carrer carrer Cavallers deixa de ser l’únic centre neuràlgic de la ciutat. Altres zones com el carrer Sant Martí, Camp de Mart i Bonaire comencen a concentrar la zona més jove de la ciutat. Sota aquesta premissa i per acostar el cinema als joves de l’època, inaugurem al carrer Bonaire número 16 la sala de cinema homònima. Des del inicis compta amb una programació més arriscada i jove i, tot i la complexitat per aconseguir-ne les còpies, ben aviat s'aposta pel cinema d’autor i en versió original. Finalment a finals de l’any 2006 tanca les seves portes.
L’avi Cortada decideix anar un pas més enllà i consolidar l’oferta de cinema a la ciutat de Lleida amb la inauguració del Rambla 1, un espai d’una sala que s’aniria expandint els anys següents.
Aquest mateix any, el Teatre Principal s’equipa amb el seu primer Popcorn Bar, per poder oferir crispetes i beguda als seus clients.
Dos anys més tard, el 1992 s’inaugura el Rambla 2, coincidint amb l’inici de la venda d’entrades per internet i es completa el complex del Rambla amb la inauguració del Rambla 3 i 4 l’any 1996.
L’any 2001 se celebra una temporada molt especial al Teatre Principal de Lleida, ja que commemora el seu 50è aniversari. Per l’efemèride es va produeix l’òpera Cavalleria Rusticana amb els Amics de l’Òpera de Sabadell.
L’inici d’un somni fet realitat. El 2005 s’inicia el projecte de l’edifici MovieSpace, que acull l’espai de JCA CINEMES LLEIDA-ALPICAT. Un centre d’oci amb cinema, restauració, zona infantil, terrassa... Dos anys més tard, té lloc la seva inauguració.
L’any 2007 s’inaugura JCA CINEMES LLEIDA-ALPICAT i també JCA CINEMES TARRAGONA-VALLS. Dos recintes que sumen 25 sales de cinema. L’obertura del cinema a Valls significa la inauguració del primer cinema fora de la demarcació de Lleida: un gran repte per l’empresa tant a nivell de gestió com d’expansió a un nou territori.
A més, aquest mateix any té lloc la primera projecció en directe via satèl·lit de contingut alternatiu al Teatre Principal de Lleida.
Els primers projectors en HD-3D arriben a JCA CINEMES. És al 2009 que es projecta la primera sessió en aquest format, que suposa una nova revolució a les sales. La primera pel·lícula que projectem en 3D és 'Lluvia de albóndigas'.
Dels molts títols que hem projectat amb aquesta tecnologia, en destaquem AVATAR de James Cameron com el gran èxit del cinema en tres dimensions.
La pel·lícula va marcar un abans i després ja que va ser la primera pel·lícula pensada i enregistrada des del prisma de les dimensions i va aconseguir captivar el gran públic tant pels colors com per la profunditat dels seus plànols.
En el camí per consolidar una oferta de lleure equilibrada i complerta on el temps de qualitat i en família al voltant d'una bona pel·lícula i un sopar són el nostre objectiu, ens iniciem en el món de la restauració amb l'obertura de la primera franquícia a MovieSpace Centre amb el restaurant MasQmenos.
Posteriorment, l'any 2013 s'inaugura la Sala Zero i l'any 2017 complementem l'oferta amb l'hamburgueseria Nello's.
Les sales de JCA CINEMES LLEIDA-ALPICAT i JCA CINEMES TARRAGONA-VALLS s’equipen amb projectors d’última generació Sony 4K Digital Cinema.
Aquest mateix any té lloc la primera projecció en HFR, de la peli ‘Hobbit, la batalla de los cinco ejércitos’.
Un any més tard, el 2015, Sony Digital Cinema ens fa partícips de la gravació d’un Case Study internacional sobre la nostra experiència amb la tecnologia 4K .
Una cita molt especial té lloc l’any 2015. Concretament acollim a JCA CINEMES LLEIDA-ALPICAT la preestrena de la pel·lícula ‘Mecanoscrit del Segon Origen’, que reuneix a les nostres instal·lacions Carles Porta, director de la pel·lícula, així com també alguns dels personatges més destacats del rodatge.
Tan sols un any més tard, JCA CINEMES LLEIDA-ALPICAT torna a ser focus de notícia ja que acull la presentació de la pel·lícula ‘Palmeras en al Nieve’ i compta amb la visita dels seus actors protagonistes: Mario Casas, Berta Vázquez i Alain Hernández. Centenars de persones acudeixen a les instal·lacions de JCA CINEMES per viure en primera persona aquest esdeveniment.
Acabem l’any amb la remodelació del hall Teatre Principal, buscant l’equilibri entre l'estètica clàssica de l’edifici i les noves tendències d’espais multidisciplinars. L’empresa aposta per aquesta filosofia amb l’objectiu que l’espectador visqui més intensament l’espai mentre gaudeix dels serveis del teatre.
Aquest mateix any té lloc la primera emissió en directe via satèl·lit de contingut alternatiu a JCA CINEMES LLEIDA-ALPICAT.
JCA CINEMES estrena nova pàgina web. El projecte busca dotar al client dels serveis i de l’experiència de JCA CINEMES també online. Per aquest motiu, la web compta amb noves categories, una experiència de selecció dels nostres productes més personals, en un format visual molt intuïtiu.
Completem aquesta experiència amb la presentació d’un nou servei: la compra anticipada online de tots els nostres productes del Popcorn Bar i la tenda de llaminadures. A través d’aquest web, els clients poden anticipar la seva compra i recollir-la al mateix cinema.